Ana içeriğe atla

O Mu Bu Mu #2: Lider Olunur Mu Doğulur Mu?

Napolyon der ki, "Zafer geçicidir, ama belirsizlik ebedidir." Ama Napolyon gibi bazı insanların kaderinde olan nedir, şöhret mi? Yönetme kabiliyeti, başarmak ve hatta dünyada bir şeyleri değiştirmek doğuştan mıdır? Yoksa başarılı bir lider olmak sonradan kazanılan bir şey midir?



Journal of Personality and Social Psychology'de yayımlanan yeni araştırma bu asırlık soruya ışık tutuyor. Houston Üniversitesi, Illinois Üniversitesi ve Almanya'nın Tübingen Üniversitesi'nden araştırmacılar 1795 bireyin ilk olarak 1960'ta (16 yaşında) gerçekleştirdikleri kişilik testi sonuçlarını 2010 (66 yaşında) yılında tekrarlayarak karşılaştırmışlardır.

Bilim insanları kişiliğin 10 yönünü incelediler, bunlardan bir tanesi de liderliktir. Düşünce şuydu: Eğer liderlik gerçekten doğuştan ise katılımcıların 16 ve 66 yaşlarındaki kişilik testi sonuçları nispeten tutarlı olmalıdır. Ancak eğer lider olunuyorsa katılımcılar teorik olarak 50 yıllık zaman diliminde liderlikte önemli bir artış sergiliyor olmalı. 

Liderliğin kişilik boyutunu değerlendirmek için katılımcılardan aşağıdaki ifadelerle anlaşma seviyelerini belirtmeleri istendi: (1) "Ben grubumun lideriyim." (2) "Ben nüfuz sahibiyim." (3) "Çok fazla seçilmiş ofisim var." (4) "Karar vermeyi severim."

Buldukları şey; katılımcıların büyük çoğunluğunun, tam olaraksa %79'unun 50 yıllık zaman diliminde liderliklerinde bir değişim olmadığını raporlandırmalarıdır. Başka bir deyişle insanların neredeyse %80'i 16 yaşında da 66 yaşında da liderlikleri hakkında aynı görüşe sahiptirler. Bireylerin %17'si liderliklerinde artış bildirirken %4düşüş bildirmişlerdir. 

Bu 10 kişilik boyutu testinden anlaşıldığına göre liderlik boyutunun yaşam boyu tutarlı kalması daha muhtemeldir. Örneğin, katılımcıların 1960 ve 2010 sonuçlarını karşılaştırırken sosyal duyarlılık, düzenlilik, kendine güven ve sakinlik gibi kişilik özelliklerinin tümünde tutarlılık %55'ten azdır. Liderlik, değişime yaşam boyu çarpıcı biçimde dirençli görünmektedir.

Liderliğin doğup doğmadığı sorusuna dönersek, bu çalışma liderliğin doğuştan olduğunu, sonradan lider olunmadığı argümanının muhtemel olduğunu ileri sürmektedir. Tabii ki, bu büyük bir lider olmak için birden fazla yol olmadığı anlamına gelmemektedir. Belki de Shakespeare'in söylediği gerçeğe en yakın olanıydı; "Bazıları harika doğar, bazıları büyüklüğe ulaşır, bazıları ise onlara güvenirler."


NOT: Bu bir çeviridir. Yazının orijinal dilinde metni için kaynak: Mark Travers - Forbes Dergisi






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Başarıda Şans mı Çalışmak mı Daha Etkili?

Az sonra okuyacağınız yazı, 2012  yılında sınıfımızda yapılan bir münazara yarışması için hazırladığım bir yazıdır. Münazara tartışma konusu "Başarı da şans mı çalışmak mı daha etkilidir?" .       Benim başında olduğum grubun savunduğu görüş şansın daha etkili olduğunu savunacaktı. Öğretmenimiz bana bunu savunmam gerektiğini söylediğinde "kesin yenildik" dedim. Çünkü inancım çalışmaktan yanaydı. Çalışmak konusunda daha ikna edici deliller bulabilirdim. Tabi bana düşen konuyu araştırmaya başlayınca konu hakkında daha çok düşünme imkanı buldum:       "Şansın sözlük anlamı talih, dil derneğine göre ise rastlantıları düzenlediğine ve insanlara iyi ya da kötü durumlar hazırladığına inanılan doğaüstü güç. Günlük hayatta da çok kullandığımız bir kelime.       Konumuz bugün 'başarıda şans mı çalışmak mı etkili?'. Biz doğaüstü güç olan şanstan yanayız.       Aslında hayatımızı belirleyen en önemli unsurlardan biri şanstır denebilir. Günlük hayatta

Beylikler #3 - Germiyanoğulları Beyliği Tarihi

Adının Menşei              On üçüncü yüzyılın sonlarında Kütahya çevresinde kurulan bu beyliğin adı konusunda başlangıçta Kirman mı yoksa Germiyan mı olduğu şeklinde bir okuma farklılığı ortaya çıkmışsa da, sonradan Germiyan olduğu kesinleşmiştir. [1]              Farsça kökenli bir kelime olan “Germiyan”, Türk topluluklarından bir aşiretin adı olarak kullanılmıştır. [2] Germiyan aşiretinin adı genellikle kaynaklarda “Etrak-i Germiyan” [3] veya “Türkan-ı Germiyan” şeklinde geçmektedir. Germiyan adı bir grubun adıdır ve başka beyliklerde görüldüğü gibi grubun(beyliğin) başındaki yönetici ailenin adı değildir. Germiyan Türkleri bu ismi Malatya çevresinde oturmuş oldukları aynı adla anılan bir yer adından almışlardır. Zira Selçuklu devrinde, Malatya yöresinde bir yer “Germiyan” adıyla anılmaktaydı. [4] Germiyan, Türk aşiretlerinden bir aşiretin adı iken sonradan beyliğin ve ailenin adı olmuştur. [5]              Ancak Germiyan beyliğinin kökeni mevzusunda bir ba

Kütüphaneden #4 - H. C. Armstrong - Bozkurt: Ama Nasıl Bozkurt

Kısa Kitap Tanıtımı:       Kitap dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde doğduğu çevreden Birinci Dünya Savaşı’na kadar olan zamanı anlatırken ikinci bölümün sonu da Samsun’a gitmeden önce son buluyor. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde Birinci Dünya Savaşı sonundan başlayarak, Kurtuluş Savaşı ve modern Türkiye’nin inşası için yaptığı çalışmaları anlatarak kitabını sonlandırmış.       Biyografi türündeki kitabın orijinal adı Grey Wolf ’tur. İlk olarak 1932 yılında yayınlandı. Atatürk’ün sağlığında yayınlanan ilk Atatürk biyografisidir. Ancak kitabın yurda girişi Bakanlar Kurulu kararınca yasaklanmıştır.       Kitabın yazarı Harold Cortenay Armstrong(1892-1943) İngiliz ordusunda yüzbaşı olarak görev almıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında Yemen’de Türklerin eline esir düşerek Türkiye’ye getirildi. Savaş bitmeden kısa bir süre önce görevlilere rüşvet vererek Türkiye’den kaçmayı başardı. İngilizlerin İstanbul’u işgalinden sonra İstanbul’da görevlendirildi.  1923 yılında Türk